5 LITERATUR
ANDERBERG, A.-L. (1994): Atlas of seeds: Part 4 (Resedaceae -
Umbelliferae). Swedish Museum of Natural History, Stockholm.
BEGON, M., HARPER, J.L. & TOWNSEND, C.R. (1991): Oekologie
(Individuen, Populationen, Lebensgemeinschaften). Birkhäuser-Verlag Basel.
BERGGREN, G. (1969): Atlas of seeds: Part 2 (Cyperaceae).
Swedish Natural Science Research Council, Stockholm.
BERGGREN, G. (1981): Atlas of seeds: Part 3 (Salicaceae -
Cruciferae). Swedish Museum of Natural History, Stockholm.
BERGSTORM, D. (1979): Small mammals traffic in truffles.
Forestry Research West (Forest Service U.S. Department of agriculture). Heft
1.
BÖTTICHER, W. (1974): Technologie der Pilzverwertung.
Verlag Eugen Ulmer, Stuttgart.
BRAUN-BLANQUET J. (1964): Pflanzensoziologie. Grundzüge
der Vegetationskunde. (3.Aufl.). Springer, Wien. 865 S.
CIAMPALINI, B. & LOVARI, S. (1985): Food habits and
trophic niche overlap of the Badger (Meles meles L.) and the Red fox (Vulpes
vulpes L.) in a Mediterranean coastal area. Z. Säugetierkde. 50:
226-234.
CLARIDGE, A.W. & MAY, T.W. (1994): Mycophagy among
Australian mammals. Aus. J. Ecol. 19: 251-275.
FOGEL, F. (1976): Ecological studies of hypogeous fungi. II.
Sporocarp phenology in a western Oregon Douglas Fir stand. Can. J. Bot. 54:
1152-1162.
GERHARDT, E. (1995): Pilze. BLV Verlagsgesellschaft mbH,
München.
GOOD, T. (1997): A habitat analysis of badger (Meles meles,
L.): setts and latrines in Sihlwald (ZH), Switzerland. Diploma, Univ.
Zurich.
GRAF, M. (1988): Die räumliche und zeitliche
Habitatnutzung einer Dachspopulation am Gurten bei Bern. Diss., Univ.
Bern.
HARRIS, S. (1984): Ecology of urban badgers Meles meles:
Distribution in Britain and habitat selection, persecution, food and damage in
the city of Bristol. Biol. Conserv. 28: 349-375.
HENRY, C. (1984): Eco-éthologie de l’alimentation
du blaireau européen (Meles meles L.) dans une forêt du centre de
la France. Mammalia 48: 489-503.
HESS, H. (1986): Spezielle Biologie II (Farne und
Blütenpflanzen). Verl. der Fachvereine an den schw. Hochschulen und
Techniken, Zürich.
HINDENLANG, K. (in Vorb.): Adjustment of spatial behaviour of
European badger (Meles meles L.) in response to different habitats and food
availability. Thesis, Univ. Zürich.
HOFER, H. (1988): Variation in resource presence: utilization
and reproductive succes within a population of european Badgers (Meles meles).
Mammal Rev. 18: 25-36.
HOFMANN, T. & STUBBE, M. (1993): Zur Nahrungsökologie
des Dachses (Meles meles) in Mitteldeutschland. Jagd und Wild 18:
107-119.
HUEHNERWADEL, D. et al. (1993): Waldgestaltungsplan Sihlwald
(für die Periode 1991-2001). Stadtforstamt Zürich.
JACOMET, S., BROMBACHER, C. & DICK, M. (1989):
Archäbotanik am Zürichsee: Ackerbau, Sammelwirtschaft und Umwelt von
neolithischen und bronzezeitl. Seeufersiedlungen im Raum Zürich /
Ergebnisse von Untersuchungen pflanzlicher Makroreste der Jahre 1979 - 1988.
Orell Füssli Verlag, Zürich.
KISTLER, P. & MISTELI, F. (1984): Oekologische
Untersuchungen über das Nahrungsangebot und dessen Nutzung durch den
europäischen Dachs (Meles meles L.) im Gebiet des Gurten bei Bern.
Lizentiatsarbeit, Univ. Bern.
KREBS, J.R. & DAVIES, N.B. (1987): An Introduction to
Behavioural Ecology. Blackwell Scientific Publications.
KRUUK, H. (1978): Foraging and spatial organization of the
European badger (Meles meles L.). Behav. Ecol. Sociobiol. 4: 75-89.
KRUUK, H. & De KOCK, L. (1981): Food and habitat of
badgers (Meles meles L.) on Monte Baldo, Northern Italy. Z. Säugetierkde.
46: 295-301.
KRUUK, H. & PARISH, T. (1981): Feeding specialisation of
the European badger (Meles meles L.) in Scotland. J. Anim. Ecol. 50:
773-788.
KRUUK, H. (1986): Dispersion of badgers (Meles meles L.) and
their resources: a summary. Lutra 29: 12-15.
LAMBERT, A. (1990): Alimentation du blaireau Eurasien (Meles
meles) dans un écosystème forestier. Variations spatiales du
régime et comportement de predation. Gibier Faune sauvage 7:
21-37.
LAMPRECHT, J. (1992): Biologische Forschung: Von der Planung
bis zur Publikation. Paul Parey-Verlag: Berlin und Hamburg.
LANDOLT, E. (1977): Oekologische Zeigerwerte zur Schweizer
Flora. Veröffentl. Geobot. Inst. ETH- Stiftung Rübel. Heft
64.
LAUBER, K. & WAGNER, G. (1993): Flora des Kantons Bern. 3.
Aufl. Haupt-Verlag, Bern.
LÜPS, P. & KUHN-KLEIN, C. (1983): Der Dachs.
Naturhistorisches Museum der Burgergemeinde, Bern.
LÜPS, P., ROPER, T.J. & STOCKER, G. (1987): Stomach
contents of badgers (Meles meles L.) in central Switzerland. Mammalia 51:
559-569.
MacARTHUR, R.H. & PIANKA, E.R. (1966): On optimal use of a
patchy envronment. Am. Nat. 100:603-609.
MANLY, B. (1993): Resource selection by animals: statistical
design and analysis for field studies. Chapman & Hall.
MARCET, E. & GOHL, H. (1985): Bäume unserer
Wälder (Bestimmungsbuch). Silva-Verlag, Zürich.
MARTÍN-FRANQUELO, R. & DELIBES, M. (1985):
Erthworms or rabbits? The feeding spezialisation of the European badger.
Abstracts of papers and posters. 4th international Congress. Edmonton: Abstr.
no. 0402.
MINDER, I. (in Vorb.): Nahrungsspektrum der Dachse im
Sihlwald. Diplomarbeit, Univ. Zürich.
MOUCHES, A. (1981): Variations saisonnieres du régime
alimentaire chez le blaireau Européen (Meles meles L.). Rev. Ecol. 35:
183-194.
NABULON, T. (in Vorb.): Angebot und Verfügbarkeit von
Regenwürmern für Wildtiere im Sihlwald. Diplomarbeit, Univ.
Zürich.
NEAL, E.G. & CHEESEMAN, C.L. (1996): Badgers. Poyser
Natural History, London.
NEAL, E.G. (1948): The badger. - Collins, London.
PIGOZZI, G. (1988): Diet of the European badger (Meles meles
L.) in the Maremma Natural Park, Central Italy. Mammal Rev. 18: 73-75.
PIROZYNSKI, K.A. & MALLOCH, D.W. (1988): Seeds, spores and
stomachs: Coevolution in seed dispersal mutualisms. In: Coevolution of fungi
with plants and animals, edited by Pirozynski K.A. & Hawsksworth,
D.L.
PUTMAN, R.J. (1984): Facts from faeces. Mammal Rev. 14:
79-97.
Referenzsammlung ETH: Samensammlung von Blütenpflanzen
des Geobotanischen Institutes der ETH Zürich.
Referenzsammlung WSL: Samensammlung von Waldgehölzen des
Versuchsgartens der WSL in Birmensdorf.
ROPER, T.J. & LÜPS, P. (1995): Diet of badgers (Meles
meles L.) in central Switzerland: an analysis of stomach contents. Z.
Säugetierkde. 60: 9-19.
ROPER, T.J. (1994): The European badger Meles meles: food
specialist or generalist? J. Zool. Lond. 234: 437-452.
RYMAN, S. & HOLMÄSEN, I. (1992): Pilze. Bernhard
ThalackerVerlag, Braunschweig.
SCHMID, P. & LUEPS, P. (1988): Zur Bedeutung von Vespen
(Vespidae) als Nahrung des Dachses (Meles meles L.). Bonn. Zool. Beitr. 39:
43-47.
SCHOCH, W., PAWLIK, B. & SCHWEINGRUBER, F.H. (1988):
Botanische Makroreste: Ein Atlas zur Bestimmung häufig gefundener und
ökologisch wichtiger Pflanzensamen. Haupt-Verlag, Bern.
SCHOENER, T.W. (1971): Theory of feeding strategies. Ann. Rev.
Ecol. yst 2: 369-404.
SHEPHERDSON, D.J. et al. (1990): Diet, food availability and
foraging behaviour of badgers (Meles meles L.) in southern England. Z.
Säugetierkde. 55: 81-93.
SKINNER, C.A. & SKINNER, P.J. (1988): Food of badgers
(Meles meles) in an arable area of Essex. J. Zool. Lond. 215: 360-362.
SKOOG, P. (1970): The food of the Swedish badger, Meles meles
L. Viltrevy 7: 1-120.
SOUCI, S.W., FACHMANN, W. & KRAUT, H. (1977): Die
Zusammensetzung der Lebensmittel: Nährwert-Tabellen. Band II. Wiss.
Verlagsges. mbH Stuttgart.
SOUCI, S.W., FACHMANN, W. & KRAUT, H. (1987):
Lebensmitteltabelle für die Praxis. Wiss. Verlagsges. mbH
Stuttgart.
STARK, R. et al. (1987): Gastrointestinal anatomy of the
European badger Meles meles L. A comparative study. Z. Säugetierkde. 52:
88-96.
STOCKER, G. & LÜPS, P. (1984): Qualitative und
quantitative Angaben zur Nahrungswahl des Dachses (Meles meles) im
Schweizerischen Mittelland. Rev. Suisse Zool. 91: 1007-1015.
ZINGG, R. (1995): Skript zur Vorlesung
‘Wildbiologie’ an der ETH Zürich.